Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Horeca, Recreatie, Toerisme en Cultuur / Kunstproject Ronduit Uitgesproken vraagt aandacht voor vrouwen en gendergelijkheid in Nederland

Kunstproject Ronduit Uitgesproken vraagt aandacht voor vrouwen en gendergelijkheid in Nederland

Sharing is caring

Het project Ronduit Uitgesproken van kunstenaar Marieke Warmelink maakt vrouwen letterlijk zichtbaar(der) door middel van kunst. Hiermee vraagt zij aandacht voor gendergelijkheid in Nederland. De zichtbaarheid van vrouwen zorgt voor herkenning en erkenning van hun bestaan en de rol die zij spelen in onze samenleving. Voor het project kiest de kunstenaar 22 vrouwen uit Noord-Holland (boven het Noordzeekanaal), die door hun positie bijdragen aan een positieve verandering in de maatschappij. Ronduit Uitgesproken vindt plaats in Castricum van januari tot en met oktober.
 

Nomineer een vrouw

Tot 31 januari kunnen vrouwen worden genomineerd voor het project via www.mariekewarmelink.com. Uit de nominaties kiest de kunstenaar 22 vrouwen die zij persoonlijk gaat interviewen. Vanaf maart schildert zij van elke vrouw een portret. Warmelink ziet het schilderen als een manier om (alsnog) respect te tonen voor de vrouw en deze daarmee in volledigheid te erkennen. In de zomermaanden zijn de verhalen en portretten te bezichtigen tijdens een expositie in Castricum. Ook worden er lezingen, filmbijeenkomsten en een Mastermind (schilderworkshop) georganiseerd.

Gendergelijkheid in Nederland

Gendergelijkheid is een illusie in Nederland: Nederland staat op de 31e plaats van de wereldwijde gendergelijkheidsindex en is dus bepaald geen koploper. Traditionele en stereotype denkbeelden en de maatschappelijke rolverdeling bepalen hier nog steeds de norm. Het feit dat vrouwen slechts 24% in beeld worden gebracht door de media in vergelijking met mannen draagt daar negatief aan bij. Warmelink wil met haar project dit patroon doorbreken door positieve beeldvorming over vrouwen te benadrukken. De bijdrage van de media is hierbij van cruciaal belang.

Kijk op www.mariekewarmelink.com voor meer informatie over het project, een eventuele financiële bijdrage, samenwerking en/of sponsoring.

Ronduit Uitgesproken wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Castricum.